Det var söndag igen

Vill ni höra ett skotsk skämt?
Misstänkte väl det.

Jo, det var söndag…

Men den här berättelsen har en fortsättning.  Gospel är någonting som är fantastiskt uppskattat, framförallt utav Hanna och Sara men också av mig, och med små förhoppningar åkte vi upp till Harlem på söndagsmorgonen för att kunna få en glimt eller ens lite ljudfragment.

Det var inte vilken söndag som helst heller. Påskdagen är alltid välfylld och så också den här gången. Redan när vi klev av tunnelbanestationen anade vi oråd eftersom flertalet människor med turistkepsar, tunnelbanekartor och guideböcker försökte lokalisera sig till lämplig kyrka.

Solen värmde men kinderna stelnade ändå snart till frusna filéer i snålblåsten där vi stod utanför en av baptistkyrkorna för att om möjligt kunna få vara med på gudstjänsten. Förbi oss passerade vackra människor i enorma hattar och klänningar. Alla män var stiligt uppklädda, ibland med pälsjackor och guldkedjor och hattar med breda brätten, ibland propert och diskret snygga i figursydda kostymer. Kvinnornas hår var uppsatt i fantastiska och ofta till synes omöjliga kreationer. Och det var snorkallt.

Det stod snart klart att vi inte skulle ha en chans på gudstjänsten som började klockan nio. Men skam den som ger sig tänkte vi och huttrade vidare. Kaffe från McDonalds ett par kvarter bort var vår räddning i skuggan och kön. Klockan blev tio och snart också elva. Stelfrusna kramade vi varandra som pingviner samtidigt som hoppet började flyga till varmare breddgrader.

Och det borde vi också gjort. Inte ens alla kyrkans medlemmar med uppiffade frisyrer och välklädda män fick plats. Vi turister fick vända hemåt och när vi gick ur kön skämdes jag ganska mycket eftersom jag kände mig som ett slags inkräktare. Att stå i kö för att dyrka en gud känns bisarrt och det är ju inte vad merparten av kön ville göra heller, de ville se en musikalisk upplevelse.

Eller som den stora mörke mannen som höll ordning på människorna uttryckte det i den här fullkomligt briljant misslyckade dialog mellan en italiensk turist och ordningsmannen.

”But why? I want to come in.”
”Sir. D’you know how long these people been standing here? Since seven thirty, sir. And they ain’t comin’ in!”
”But why? Please?”
”D’you know why? Easter Sunday! Easter Sunday! That’s why!”
”Oh, I didn’t know…”
”Why the eff are you here then?”

Annonser

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Det var söndag igen

  1. Faen, du sabbade ju hela poängen! Det var TORSDAG!

    //L

  2. lobstersarebeautiful

    tjoho… reciterat som det var!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s