Allsvenskan 2009

I dag gick jag upp relativt tidigt. Mycket för att jag skulle ha tid och samvete till att knepa ihop en allsvensk tabell som jag skall tävla med i Jiretipset.

Så här ser den ut.

1. Elfsborg

2. IFK Göteborg

3. Helsingborgs IF

4. Malmö FF

5. Kalmar FF

6. AIK

7. Hammarby IF

8. Örebro SK

9. GAIS

10. Trelleborgs FF

11. Gefle IF

12. Halmstads BK

13. BK Häcken

14. Djurgårdens IF

15. IF Brommapojkarna

16. Örgryte IS


Motivering:

1. IF Elfsborg – Tro fan att de kommer att ta sina poäng i år också. Trots att de inte riktigt har matchdödaren längst fram på topp. Däremot har de ett monstruöst, med allsvenska mått, mittfält som inte synts till på år och dagar i Sverige. Försvaret är det heller inget fel på sedan man petat bedrövlige Abbas Hassan för rutinerade och redan svenskbekante Ante Covic.

2. IFK Göteborg – Det är precis så som Simon Bank skriver i sin krönika om gårdagens derby mot Öis. De enda som står i vägen för de blåvita är dem själva. Egentligen är IFK sönderlästa, men med de otroliga kvalitéer som Änglarna besitter kan de ändå utnyttja, allt som oftast, de chanser som kommer. Undantaget är då derbyt mot Häcken och förhoppningsvis även mot GAIS.

3. Helsingborgs IF – Stark inledning resultatsmässigt, men varken matchen mot IFK Göteborg eller GAIS har imponerat på mig. Svårt att se Rasmus Jönsson har samma utvecklingskurva som till exempel Robin Söder. Erik Sundin är ett mycket bra nyförvärv och tronskiftet på målvaktsplatsen tvivlar jag inte på en sekund, hur mycket Canal+-Nora än vill styra frågorna till Bosse Nilsson.

4. Malmö FF – Den nya arenan med den mäktiga klacksektionen på kortsidan (klackläktare utan etage är häftiga – se bara på engelska arenor) och den starka värvningen av Wilton Figueiredo gör att Malmö seglar upp som en guldkandidat i år igen. Det hänger på ifall Daniel Larsson och Wilton fungerar och huruvida firma Rolle&Gren kan få sitt lag att spela offensivt. Wilton kommer inte kunna bära hela laget på sina axlar.

5. Kalmar FF – Förlusterna av Santin, Ingelsten och Viktor Elm är för stora. På tok för stora med tanke på att Daniel Mendes är tänkt som ersättare. Han kan få en nytändning, men den räcker inte speciellt långt och Kalmar får nog tyvärr stå tillbaka för ekonomiska muskler och SM-guldet blir nog enbart en engångsföreteelse i en lantlig fotbollssaga.

6. AIK – Stockholmslagen är enormt svårtippade. Gnaget har en spännande trupp där en liten generationsväxling tycks ske med Gabriel Özkan, Jagne och Pierre Bengtsson. Växer de lite till kan det bli ännu bättre, men det är enormt lång säsong och förväntningarna ligger, som vanligt, mycket tunga. Än så länge ser inte Bojan Djordic ut att kunna tillföra något annat än som kaxig fotbollskunnig på TV4.

7. Hammarby IF – Jag tror att Charlie Davies kan blåsa förbi de flesta allsvenska backar, men på ett sätt som gör att inga scouter kommer vara överdrivet intresserade av honom i sommar. Hellre en stark höst, än en stark vår är ett litet motto bland de allsvenska klubbarna som oftast är livrädda för att tappa spelarna under det vidöppna sommartransferfönstret. Hammarby i ingenmansland.

8. Örebro SK – Vanligtvis enormt hemmastarka på Behrn Arena och efter att man fått behålla succédansken Kim Olsen så har man inte heller i år någonting med de lägre platserna att göra. Får man någon fason på lönnfete Emra Tahirovic kan det tvärtom bära ganska långt upp i tabellen. Absolut en utmanare till topp fem, säger jag och sticker ut hakan lite, men inte inte lika mycket som den kommer göra senare.

9. GAIS – Innan sommaruppehållet har man fått ordning på försvarsspelet och Wanderson har dängt in fem strutar till. Vilket betyder hög placering och en såld Wanderson. Efter det tappar man helt, och utan slitvargen Pär Ericsson och den sena, imponerande värvningen av Mattias Lindström hade det gått illa. Det gör ont att säga, men återigen blir det en plats tio, femton poäng över kvalplats, och fem upp till topp fem.

10. Trelleborgs FF – Man har spännande anfallsmaterial i outblommade talangerna Marcus Pode, Joakim Sjöhage och Andreas Drugge. Och med Tom Prahl på bänken känns egentligen hela klubben stabil. Han vet vad han pysslar med. Kollektivet framför individuell skicklighet, men det är inte fel i Allsvenskan. Man plockar trepoängare på hemmaplan och kan kryssen borta bli till tvåor kan det bli övre halvan.

11. Gefle IF – Hasse Berggren gör mål trots att han är närmare döden än någon annan i Allsvenskan (ja, okej Örgrytes Magnus Källander ligger nog i samma likbil). Tro fan att han gör mål även från likkistan. Han blir räddningen för Gefle som med undantag från nykomlingarna har den tunnaste truppen i Allsvenskan.

12. Halmstads BK – Det finns mängder med talang i laget, men den får inte riktigt blomma ut. Det finns mängder med erfarenhet i laget, men lite för hemmatrygg. Halmstad blir ofarliga även i år (förlåt Vanda). Anselmo måste komma igång med målskyttet igen om det skall bära någonvart i årets serie. Men ingen fara på taket, ni har inte en chans att åka ur ändå.

13. BK Häcken – Har överraskat i inledningen med ett frejdigt och positivt anfallsspel och Mathias Ranégie kan ha hittat hem på Hisingen. Jonas Henriksson är en spelare för Allsvenskan, men det känns inte riktigt som han förstått det och vågar inte ta tillräckligt med plats. Dominic Chatto är en ny bekantskap men ser ut att kunna ge nykomlingen en skön stabilitet på mittfältet.

14. Djurgårdens IF – Här sticker jag ut hakan lite till. Men läser man ut vad Zoran Lukic pratar om i den här artikeln så bådar det inte gott. Djurgården är en klubb i kris, mer än någon annan i fotbollssverige. Stora förväntningar, en tränare som vill spela på ett särskilt vis som inte spelarna tycks förstå sig på. Zoran är inte en medelvägens man, och det måste man respektera honom för. Men för att rädda Djurgården krävs en mer ödmjuk attityd och ett spelsystem där man spelar efter resurser.

15. IF Brommapojkarna – Det ser lite bättre ut än förra gången man var uppe och seglade i Allsvenskan, men det är fortfarande inte tillräckligt bra. Och man spelar för i helvete inte beachfotboll i Allsvenskan. Grimsta IP håller inte måttet. På något plan. Det finns massor av talang i laget och även rutin, det är inte för inte man lyckades kvala sig upp i fjol, men här är tempot och spelet ett annat. Bye bye, BP.

16. Örgryte IS – Åker ut med buller och bång. Intet överraskande för mig och många andra som följer göteborgsfotbollen på nära håll (läs: ej stockholmsmedia) och jag har länge sagt att mångmiljonvärvningen av Alvaro Santos är det sämsta klubben kunde göra. Man klarar sig inte kvar Allsvenskan med bara ett anfallspar på plan. Vänsterbacken Alex var hypad – han vet inte vad försvarsspel innebär. Sämsta allsvenska laget i modern tid? Jo, här är en kandidat.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Allsvenskan 2009

 1. fotbollsfan

  En bra analys.
  Jag är beredd att hålla med om det mesta dock kommer inte Kalmar orka upp till en 5:e plats, de ser lite för tunna ut i år.

  • gotoutofbedlam

   Tack. Jo, i efterhand vet jag inte hur jag tänkte när jag placerade dem så långt upp. Nanne kan ha femton äss i rockärmen, Rydström kan gnälla sig till oförtjänad respekt och Wastå täcker halva målet med sin kroppshydda. Eller så är Nanne utbränd, verkligheten har kommit ikapp medelmåttige Rydström och Wastå har inte kraft kvar i benen att slänga sig efter bollarna. Det andra upplägget verkar nästan vara det som gäller i år.

   Kanske tyckte jag det var ett relativt tufft inledningsschema för Kalmar (Gefle borta (1-1), AIK hemma (0-1), Elfsborg borta (1-1)) men efter Halmstadsförlusten borde jag insett att det inte står rätt till i Småland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s